ПАУЛА ЛАЙТ – В ИМЕТО НА БЪЛГАРИЯ

ПУБЛИЦИСТИКА и ЛИТЕРАТУРА

ПРИЗИВ

Posted by paulalight на 06.02.2009

Споделям искрено, с душа и разум идеята, прогласена от господин Ангел Грънчаров. Затова публикувам призивът му. Призовавам всички прогресивни българи, които милеят за потъпканата демокрация, за Родината и Бог, да се отзоват.
Нека Светлината ви озарява и закриля!
Паула Лайт

Инициатива за учредяване на ГРАЖДАНСКИ КЛУБ за подкрепа на демокрацията и на европейската ориентация на България

Нещо наистина трябва да се прави в това мъртвило. Престъпление е да се стои със скръстени ръце и да се чака – сякаш нещо може да ни падне от небето и вкупом да ни спаси!

В тази крайно тежка и злокобна ситуация, в която управляващите докараха българската демокрация, трябва да се съпротивляваме, трябва много да работим за спасяването й: как изобщо можем да чакаме, защо стоим, какво трябва да се случи, та да се размърдаме масово?!

Ето два примера че можем много неща да направим (Важна инициатива: първа национална среща на политически ангажираните граждани и на политическите блогъри в България – Пловдив, февруари 2009 г. и също Българската демокрация е мъртва: длъжни сме да я възкресим!)
за да докажем и пред себе си, че не сме се примирили и че нямаме намерение да се примирим.

В тази връзка предлагам да се учреди ГРАЖДАНСКИ КЛУБ за подкрепа на демокрацията и на европейската ориентация на България. Това трябва да стане колкото се може по-скоро, до 10-тина дни най-много. Смисълът на тази инициатива е лесно постижим от хората, които са съпричастни на случващото се у нас, които са ангажирани, които не са склонни да стоят със скръстени ръце и спокойно да наблюдават издевателствата, на които всекидневно сме подложени от управляващата олигархична върхушка и от слугуващите й медии. Длъжни сме в тази ситуация, повтарям, да се съпротивляваме, да се борим, поне да „мърдаме“, за да не излезе, че самите ние сме подобни на мъртвешки трупове, че сме изтощени, че сме се примирили. Да докажем на наглеците, че не сме склонни да ги търпим безкрайно.

Сегашната ситуация наподобява времето преди 1989 година, когато беше същото мъртвило, предизвикано и тогава, и сега, от все същата партия: БКП (БСП). Тогава, през окт. 1987 година в Пловдив, в Пловдивския университет, от група млади преподаватели, от студенти и от граждани беше създаден ФИЛОСОФСКИ ДИСКУСИОНЕН КЛУБ. Инициатор и ръководител на този клуб тогава стана моя милост. За една година преди „партията“ да се усети и да го забрани в него гостуваха със свои лекции много най-известни български интелектуалци (професорите от СУ Н.Василев, Цочо Бояджиев, Иван Славов, С.Герджиков, ст.н.с. от Философския институт към БАН Стефан Пенов, също Красен Станчев, Иван Колев, академик Азаря Поликаров, академик Кирил Василев и мнозина други. Година по-късно в София беше създаден известният Клуб за подкрепа на гласността и преустройството, създаден и иницииран главно от лекторите на Пловдивския Философски дискусионен клуб. Събитията от онова време съм описал в своята книга “СТРАСТИТЕ И БЕСОВЕТЕ БЪЛГАРСКИ” (Кратка психологическа история на съвременна България)

Ето по тази причина предлагам сега пак в Пловдив да учредим нов клуб на граждани, на студенти, на ученици, на интелектуалци с европейско мислене и манталитет, който да помогне за радикализация на настроенията, та да подкрепим и да вдъхнем сили на издъхващата, на омаломощената, пък макар и толкова млада, ала така несретна българска демокрация. Смятам, че е наш дълг да направим нещо и да покажем, че нямаме намерение да се примирим, т.е.,че сме твърдо решени да защитим демокрацията си.

Затова предлагам на 13 февруари 2009 година, в Пловдив, от 11 часа, да се открие първият ГРАЖДАНСКИ ДИСКУСИОНЕН КЛУБ ЗА ПОДКРЕПА НА ДЕМОКРАЦИЯТА И НА ЕВРОПЕЙСКАТА ОРИЕНТАЦИЯ НА БЪЛГАРИЯ. На учредителната сбирка, на която са поканени всички милеещи за съдбата на европейска България и на българската демокрация граждани, ще се обсъди ситуацията и ще се предложат ония инициативи, които сме дължни да предприемем, за да противодействаме на крайно неблагоприятните тенденции в съвременната българска действителност. Такива клубове могат да бъдат учредени във всеки български град, университет, населено място.

Приканвам най-ангажираните блогъри и участници по форумите, които са склонни да подкрепят учредяването на такъв клуб, не просто да подпомогнат популяризирането на идеята, но и лично да участват в учредяването на клуба. Лични покани към никой няма да отправям, всеки, които сам пожелае да се включи, който разбира смисъла на тази инициатива, нека да заповяда на учредяването. По този начин предлагам тази инициатива да се обедини с другата, именно с провеждането на национална среща на политически ангажираните граждани и на политическите блогъри в България. Смятам, че тия две прояви органически се допълват и взаимно се проникват, затова съчетаването им е съвсем естествено.

Важна инициатива: първа национална среща на политически ангажираните граждани и на политическите блогъри в България – Пловдив, февруари 2009 г.

Тази идея не е моя, тя е на г-н Камен Петев. Той ми я предложи в едно свое писмо преди време. За мой срам успях да му отговоря едва днес. Написах му по повод на тази негова идея следното:

… Сега искам да Ви кажа нещо по Вашата идея за създаването на клуб за срещи и дискусии на политически активните граждани и на политическите блогъри. Това според мен е изключително ценна идея и изцяло я подкрепям. Днес ще се постарая да напиша нещо за това в блога си, като изцяло признавам Вашето авторство над идеята.

Предлагам, тъй като Пловдив е горе-долу в средата на България, да проведем първата среща тук, в Пловдив; аз мога да я организирам, да намеря отоплено и озвучено помещение и пр. Разбира се, всеки ще трябва сам да си поеме разноските по пътуването. Смятам, че първата срещатрябва да е еднодневна, а пък по-нататък ще решим.

Според мен моментът е крайно подходящ за една такава среща, която може да изиграе голяма роля за консолидацията на гражданското общество у нас и за излизане от крайно обърканото състояние на масовите настроения и на духовете (което показаха и протестите в София). По тази причина предлагам срещата да се проведе в най-скоро време, примерно до 10 дни да се организираме и да я проведем. Разбира се, ще Ви помоля да ми съдействате, за съдействие ще се обърна и към други блогъри.

Това е същината на идеята. Интересно ми е как ще се възприеме една такава идея от общността на политическите ангажираните граждани (имам предвид всички участници във форуми и блогове) и по-специално също така от политическите блогъри. Всички от двете категории да се чувстват поканени за срещата. Аз ще напиша специално писмо-покана до по-известните блогъри, и ще им го изпратя в най-близко време. Ще помоля няколко човека да се включат в т.н. „инициативен комитет за организиране на срещата“.

Тези хора трябва просто да си сътрудничат и помагат та да стане така срещата да се състои колкото се може по-скоро. Смятам, че е необходимо желаещите да изнесат съобщения или доклади предварително да заявят за желанието си, та да се предвиди време за всеки изказващ се. Това е в общи линии. Да видим какво ще стане, а идеята и инициативата, трябва да признаем, си ги бива – и то много…

Advertisements

Един коментар to “ПРИЗИВ”

  1. Паула, благодаря за подкрепата! Вие сте рядък човек, т.е. търсещ, разбиращ, схващащ смисъла на нещата човек!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: